Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Справи душевні, справи сердечні…
17.02.2020

Справи душевні, справи сердечні…

Під такою назвою 16 лютого члени клубу «Золота осінь» здійснили інформ-екскурс – екскурс у світ почуттів. Увазі присутніх були представлені романтичні історії кохання відомих людей, що пройшли різні життєві випробовування, але чиє подружнє життя було не менш щасливим, ніж те, яке можна почути в легендах чи казках.
Василь Симоненко, Володимир Винниченко, Максим Рильський, Фридерік Шопен, Роберт Шуман, Леонід Утьосов … Це ті митці, ювілеї яких відзначаємо цього року. Як любили, переживали палкі, часами й трагічні миті, як складалося їхнє особисте життя, хто давав цим геніям натхнення для творчості, а часом доводив їх до відчаю, — про цей потаємний досвід їхніх сердець розповіли під час заходу Ірина Кульчицька, Валентина Любенко та Ольга Шах.
Проблема кохання і надалі залишається таїною. Достеменно лише одне – скільки людей, стільки й історій кохання. До Рильського, наприклад, кохання прийшло з першого погляду і на все життя, а Шопену знадобилося півтора року, щоб відкрити тонку творчу натуру Жорж Санд і зрозуміти, що не уявляє собі життя без цієї жінки. Дуже довго свою жінку-обраницю шукав і Володимир Винниченко, а в ході цього пошуку заводив романи, ставив експерименти із закоханими в нього жінками, спостерігав за розгортанням любовних сюжетів, а потім переносив їх у свої твори.
Багато що з особистого життя висповідано тільки у листах разом з цікавими роздумами про любов. Напевно, найромантичнішою частиною української літератури можна назвати листи Василя Симоненка до дружини Люсі, які із задоволенням слухали присутні у прочитанні Марії Креховецької.
Якби не кохання – хіба мали б ми такі видатні творіння класиків літератури, музики, культури?! Все прекрасне на Землі створене з любові до коханих. Зведені з любові палаци, написані картини, створені скульптури, осяяні місячним сяйвом акорди сонат, витончені вальси, ноктюрни, прелюдії, перлини світової та української лірики стали величавими пам’ятниками високих почуттів.
Доторкнулися до вічності, слухаючи музику Роберта Шумана, неперевершені мелодії вальсу Фридеріка Шопена та всім знайомі пісні у виконанні запального Леоніда Утьосова.
Запропоновані історії кохання видатних митців – це досить складний клубок, розплутати який не під силу в рамках короткої розмови, але розібратись в якому, безумовно, вартує, щоб зрозуміти, що любов і досі залишається нерозгаданим, незвіданим, але потужним і рушійним почуттям, завдяки якому з’являлися геніальні твори літератури та мистецтва.

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)