Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Микола Костомаров: сторінки великого життя
29.05.2017

Микола Костомаров: сторінки великого життя

16 травня 2017 року виповнилося 200 років від дня народження Миколи Костомарова – великого українського історика, видатного етнографа, яскравого публіциста, талановитого письменника і, безумовно, великого патріота своєї батьківщини. Він був одним із засновників Кирило-Мефодіївського товариства, до якого належали також
Т. Шевченко і П. Куліш, автором знаменитої “Книги буття українського народу”, – світоглядної конституції України, захищав українські цінності в ХІХ ст., коли це було чи найнебезпечніше. Багато в чому саме завдяки Миколі Івановичу українська політична традиція отримала потужний імпульс розвитку, а організоване ним братство кирило-мефодіївців і, особливо, журнал “Основа”, що видавався у Санкт-Петербурзі, мали значний вплив на зародження масового громадського руху в Україні.
Заслуги ж цього вченого для становлення вітчизняної історичної науки взагалі неможливо переоцінити. За довгі роки клопіткої роботи Костомаровим були написані десятки найважливіших фундаментальних праць з історії України та Росії. З-під його пера вийшли сотні статей і нарисів, кожен з яких і зараз має абсолютну наукову цінність. Микола Іванович пропагував українську історію і культуру не тільки академічною мовою. Великий вчений виявився не позбавленим і поетичного дару, подарувавши світові віршовані збірники “Українські балади” та “Гілка». Про все це йшла мова 28 травня під час усного журналу «Микола Костомаров: сторінки великого життя» на засіданні клубу «Золота осінь».
До цієї визначної дати експонувалася виставка-персоналія «Микола Костомаров – гордість України», на якій були представлені його твори, книги та публікації з періодичних видань, що знайомлять з непростою долею цієї непересічної особистості, романтичною історією його відносин з Аліною Крагельською. Цю історію з повним правом можна віднести до найпрекрасніших, найромантичніших і найдраматичніших. Вона доводить, що справжнє кохання існує, і час над ним не має влади. Захід доповнювали фрагменти із фільму «Гра долі. Сон Аліни Костомарової» та звучали віршовані твори Миколи Костомарова.
Присутні вели розмову про відкриття музею-садиби Костомарова в селі Дідівцях Прилуцького району на Чернігівщині, який до 2008 року був занедбаний. Унікальність музею в тому, що це, можна сказати, громадський музей, адже створений без залучення бюджетних коштів. Сподіваємось, що він стане ще однією привабливою точкою на мапі України, адже у таких багатогранних постатей, як Микола Костомаров, варто вчитися жити та мислити.

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)