Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Духовний будівничий української нації
16.02.2015

Духовний будівничий української нації

Постать одного з найвизначніших діячів української історії і культури XX століття митрополита Андрея Шептицького посідає визначне місце в історії українського народу.
В Україні, згідно Постанови Верховної Ради, на державному рівні відзначатиметься 150-річчя від дня народження митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького. Вшанують його і на Прикарпатті. Івано-Франківська ОДА та архієпархія УГКЦ оголосили 2015-й рік – Роком Анрея Шептицького.
Великі люди завжди є гордістю, цвітом і окрасою нації й складають її золотий запас. До таких величних постатей належить і митрополит Андрей Шептицький. Один із священнослужителів сказав, що цього видатного богослова не може проминути мовчанкою ні приятель, ні ворог, ні убогий, ні багатий, ні політик, ні аполітичний тип, ні релігійна, ні безрелігійна людина, ні науковець, ні неписьменний; ніхто не може і не сміє.
Про це йшла мова 15-го лютого на відкритті книжкової виставки «Духовний будівничий української нації», присвяченої 150-літньому ювілею митрополита, у секторі краєзнавства бібліотеки. Презентувала виставку головний бібліотекар Валентина Любенко на занятті недільної школи для дітей при парафії святого апостола Андрія Первозванного УГКЦ, яке вела вчитель християнської етики Уляна Дмитрів. Такі духовні зустрічі у світлі пастирських повчань Андрея Шептицького проходитимуть у бібліотеці і надалі.
Андрей Шептицький постає в нашій уяві як символ нескореного духу нації, її працелюбності, толерантності, незламності, мудрості, який сорок чотири роки вів через шторми, бурі і рифи суспільних катаклізмів корабель Української греко-католицької церкви. Недарма у народі його називали українським Мойсеєм.
Пророчо і актуально звучать сьогодні слова митрополита Андрея з далекого 1941 року: “Усі, хто почуваються українцями і хотять працювати для добра України, нехай забудуть про які-небудь партійні роздори, нехай працюють в єдності і згоді над відбудовою так дуже знищеного большевиками нашого економічного, просвітного і культурного життя. Тоді в Бозі надія, що на підвалинах солідарності і усильної праці всіх українців повстане соборна Україна не тільки як велике слово і ідея, але як живий, життєздатний, здоровий, могутній, державний організм, побудований жертвою життя одних, а муравельною працею, залізними зусиллями і трудами других”.
Ім’я митрополита Андрея Шептицького залишиться благословенним навіки у Божій Церкві, яка завжди пам’ятатиме його палку ревність за спасіння душ та мужню відвагу в обороні і національних прав свого народу.

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)