Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Дбаймо про чистоту мови
10.09.2018

Дбаймо про чистоту мови

Твоя мова – свідчення твоєї особистості: інтелекту, ерудиції, культури… Міжнародний день грамотності об’єднує усіх людей нашої планети. Адже грамотність – це один із критеріїв, який вирізняє прогресивне суспільство, народи різних країн світу намагаються берегти і досконало володіти рідною мовою, вивчати мови дружніх народів. Міжнародний день грамотності весь світ традиційно відзначає 8 вересня в системі Організації Об’єднаних Націй вже 52 роки поспіль. Грамотність у всі часи вважалася найпершою чеснотою. Вона передусім характеризує інтелігентну й освічену людину. У найширшому значенні – це не лише вміння читати, писати, правильно говорити, зрозуміло висловлювати думки, а й спосіб сприймання світу, відтворення його у свідомості. Вагомим аргументом може стати відомий вислів «Стратити не можна помилувати», в якій від місця розташування коми залежало життя людини. Уміння писати грамотно, без помилок необхідно, перш за все, для того, щоб ми могли розуміти один одного правильно, а не двояко. Знання мови завжди однозначно характеризувало людину. «Заговори, щоб я тебе побачив», – пропонує свій експрес-тест Сократ. Його універсальність ніколи не буде порушена ні часом, ні національною чи суспільною належністю людини, бо саме через ставлення до своєї мови, до рівня володіння нею дуже легко з’ясувати, наскільки освічена чи ерудована людина, наскільки культурна та працьовита. Згадуючи працьовитість, маємо на думці передовсім той факт, що всі люди народжуються без знання мови і лише з часом вони оволодівають нею. Чим вищий рівень володіння, тим більше людина доклала зусиль. А саме: читала книжки, дружила зі словниками, чи використовувала бонус – онлайн-уроки грамотності.
Літературна студія «Слово» 9 вересня зібрала студійців на творчу зустріч, щоб вони не мали жодного сумніву в тому, що грамотність має важливе значення для всіх вікових, національних, релігійних та інших груп населення Землі. Варто висловити вдячність за активну участь в організації та проведенні заходу вчителям Долинського наукового академічного ліцею «Інтелект» Сенчак Тетяні Ярославівні та Сподар Оксані Степанівні. Тетяна Ярославівна підготувала повідомлення про Міжнародний день грамотності, сучасний правопис, історію української мови, її розвиток і особливості. Оксана Степанівна розповіла про основи літературної творчості, найважливіші вимоги до поетичних текстів, про пошуки оригінальних художніх образів, метафоричність та емоційність кожного твору.
На зустрічі звучали інтимна лірика українських поетів, а також поезії, присвячені рідній мові. Свої нові твори прочитали: Люба Тимчій, Аміна Бойко і Вероніка Сопіра.
Дбаймо ж про нашу мову! Нехай це буде роботою не тільки лінгвістів і філологів, а кожної людини. Будьмо грамотними! І тоді нащадки цінуватимуть її, як найбільший дар.

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)