Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Як на Україні свята святкували
11.12.2017

Як на Україні свята святкували

Всім нам відомо, що Україна має свою унікальну культуру та історію. А цикл релігійних зимових свят вважається чи не наймістичнішим з усіх. Тому не випадково 10 грудня на засіданні літературної студії «Слово» відбувся караван історій «Як на Україні свята святкували».
Першим з цих свят є День Святого Миколая, образи якого були і є в кожній хаті. Один з перших храмів в його честь Княгиня Ольга побудувала в Київської Русі ще в XI столітті – біля могили Аскольда в Києві. Сьогодні таких церков – сотні. А ось у Миколаєві споруджено пам’ятник Святому.
Хто він — загадковий охоронець вогнища святкового настрою? Святий, якого шанують і люблять всі народи, незалежно від віросповідання. Про це учасникам заходу розповів відеоролик «Таємниці Святого Миколая». Переглянувши його, студійці поділилися своїми думками стосовно того, що таке довгоочікуване дітворою свято є чудесною традицією, яка передається з покоління в покоління і прищеплює їм такі цінності як милосердя, щедрість та любов.
Не менш улюбленим веселим світським святом для українців є Новий рік. За всіх часів у різних народів існувала й існує своя святкова атрибутика. Про традиції святкування Нового року, а також про історію самого свята присутні дізналися із відеороликів «Новорічні історії». Сподіваємось, що ці історії надихнуть учасників студії до написання нових віршів.
Та все ж, напевно, найцікавішим як для дітей, так і для дорослих, є свято Різдва Христового. Це одне із найважливіших свят у році, що має багатовікові традиції. До різдвяних свят ретельно готуються заздалегідь. Відомо, що свята вечеря традиційно складається із 12 страв, які символізують 12 апостолів, а головним атрибутом є Дідух. Найхарактернішими Різдвяними звичаями залишаються колядування і вертеп, в яких участь, беззаперечно, беруть і учасники «Слова». Переглянуте відео «Свято Різдва. Головні українські традиції» спонукало присутніх розповісти про власні родинні традиції.
А повертаючись до першого свята, хочеться нагадати, що українська резиденція Святого Миколая знаходиться у Карпатах. У Національному природному парку «Гуцульщина» є садиба Святого Миколая, звідки до дітвори Святий Миколай приходить не один, а з двома янголятами. Саме це і послужило приводом запросити директора Народного дому «Просвіта» Катерину Тусик провести майстер-клас із виготовлення ангеликів, які святково прикрасять кожну оселю.
Щоб піддобрити Святого і щоб до кожного із присутніх у ніч з 18 на 19 грудня завітав Миколай, студійці пообіцяли робити тільки добрі та хороші справи.

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)