Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » У «Творчій світлиці» – Степан Процюк
21.10.2015

У «Творчій світлиці» – Степан Процюк

20 жовтня в літературно-мистецькому залі бібліотеки відбулася зустріч із Степаном Процюком – відомим сучасним українським прозаїком, поетом, есеїстом, кандидатом філологічних наук. Він автор більше двох десятків книг, лауреат багатьох національних літературних премій: 7-разовий лауреат премії журналу “Кур’єр Кривбасу” (1998–2003 рр.); премії “Благовіст” (2000 р.); міської літературної премії ім. І. Франка (2002 р.); обласної літературної премії ім. В. Стефаника (за роман “Інфекція” 2003 р.).
Степан Процюк належить до успішних письменників, твори яких добре видаються, перекладаються на інші мови. Цього року він отримав відзнаку «Золотий письменник України», яку надає Міжнародний благодійний фонд «Мистецька скарбниця» тим авторам, чиї твори вийшли сукупним накладом понад 100 000 примірників.
Дебютувавши як поет, він згодом перейшов на прозу і вже з перших своїх книжок, таких як збірка повістей «Шибениця для ніжності», романів «Тотем», «Інфекція» (роман «Інфекція» був номінований у 2003 році на Шевченківську премію), «Жертвопринесення», заявив про себе стилем, увагою до мови, а найголовніше – глибоким проникненням у психологію персонажів. Тому й справедливо називають Степана Процюка майстром психологічної прози. Попри активну письменницьку діяльність, він викладає сучасну українську літературу в Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника. Але як зазначив сам автор на зустрічі, він не науковець за своїм способом мислення, його ніколи не приваблювала наука як така і він дуже швидко зрозумів, що у нього покликання письменника.
Захід зібрав чимало шанувальників художнього слова, в тому числі і творчості Степана Процюка, серед яких були: освітяни, бібліотекарі, представники громадськості, творчої інтелігенції, члени клубу «Золота осінь». Модератором зустрічі була головний бібліотекар відділу обслуговування користувачів Валентина Любенко. Тон спілкуванню задав своїм виступом поет, журналіст, головний редактор часопису «Свіча» Ярослав Савчин, наголосивши, що Степана Процюка вважають одним з найбільш інтелектуальних письменників сьогодення, це той письменник, який постійно у творчому зростанні, людина харизматична. Він розпочав знайомство із Степаном Процюком-поетом, зачитавши один із його віршів.
Теплі слова прозвучали на адресу автора і від колеги Василя Тулая. Присутні мали змогу в його особі відкрити для себе ще одного письменника-краянина.
Всі, хто завітав на цю зустріч, активно спілкувалися з митцем, ознайомились з його психобіографічною прозою, до якої входять романи про Володимира Винниченка, Василя Стефаника та Архипа Тесленка і які є, можливо, першою в українській літературі спробою створення психічної біографії цих письменників, у тому числі, висвітлення їх особистого життя.
Є у Степана Процюка ще одна грань письменницького таланту – твори для підлітків, про які запитували учасники зустрічі. Це трилогія про Марійку і Костика та повість “Вітроломи”.
Сам автор не тільки говорив про свої твори, але й розповідав про цікаві історії зі своєї творчої діяльності, відповідав на запитання аудиторії, зокрема, друзів по перу Василя Олійника та Руслана Богачова.
Більш докладніше п. Степан зупинився на своєму романі «Десятий рядок», а потім презентував присутнім свій новий суспільно-історичний роман «Під крилами великої Матері», який побачив світ цього року. Щодо назви – відповідь закладена у самому романі. Велика Мати – це є творче начало, те, що дає життя і триває вічно… матріархальна першооснова, яка має чимало різних іпостасей і форм вияву. Майстерно читав уривок із твору. За романи “Десятий рядок” (2014) і “Під крилами великої Матері” (2015) письменники Прикарпаття висунули Степана Процюка на здобуття Шевченківської премії. Письменник був щирим, розповідаючи про роботу над новою книгою і відповідаючи на запитання. Попри чималий літературний доробок, він самокритично оцінює свої твори.
Учасники заходу мали змогу придбати для себе книги та отримати автографи із побажаннями автора.
На завершення директор бібліотеки Людмила Фреїв подякувала Степану Процюку за надзвичайно цікаве спілкування, побажала миру, добра, міцного здоров’я, творчих злетів та вдячних читачів.
Зустріч із митцем переконала всіх у тому, що романи Степана Процюка – багатовимірні, тож кожен читач матиме змогу взяти з них те, що вважає для себе важливим.

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)