Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Цікава мить, зупинена у кадрі
07.06.2013

Цікава мить, зупинена у кадрі

Історія розвитку фотографії налічує вже кілька сотень років. За цей час технологія зазнала безліч змін, але незмінним залишилося одне – бажання людини “зупинити мить”. Сьогодні фотографія стала настільки доступною, що увійшла в усі сфери нашого життя. Поруч ідуть: фотографія й історія, фотографія і музика, фотографія і картина, фотографія і книга…
З метою формування у різних категорій населення стійкої потреби у читанні, популяризації книги засобами фотомистецтва, Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Я. Франка оголосила фотоконкурс “На гостини до книжкової родини”. На першому, відбірковому етапі, змагання точилися між сільськими та міськими бібліотеками на рівні району. Бібліотекарі виступили у не зовсім звичній для себе ролі фотографів і наслідки себе більш ніж виправдали – фотографії вийшли хоч і аматорські, але саме в цьому їхня принадність. Нелегким був вибір для членів журі, та все ж таки після обговорення перше місце та перемогу у номінації “Миттєвості бібліотечного життя” отримала бібліотека-філія с. Надіїв з фотографією “Книга – неймовірний портал в інші виміри”. Девізом до цієї фотографії стали слова консультанта-бібліотекаря регіональної бібліотеки м. Оребру (Швеція) Лізи де Суза: “Читання корисне в багатьох аспектах, але для дітей воно важливе, як розвага, все решта – побічні наслідки”.
Сьогодні фахівцями науково доведено, що художня література здатна істотно впливати на масову свідомість, змінювати і культивувати ті чи інші цінності, створювати орієнтири для розвитку людей. І якщо література дійсно вчить прекрасного, вчить розпізнавати добро і зло, то сьогодні вона представляється одним з найбільш ефективних засобів, які можуть зробити цей світ кращим, добрішим. Особливо великий вплив має література на дітей. Літературне виховання є одним із зовнішніх факторів, які здатні істотно вплинути на те, якою особистістю виросте дитина, якими рисами характеру вона буде володіти. Отож, перемогу у номінації “Читай, щоб зробити світ кращим”, отримала фотографія бібліотеки-філії с. Солуків, яку назвали віршованими словами: “Якщо забракне серцю таємниць, захочеш доторкнутися святого, пройди поміж тісних рядів полиць, торкнися книги – джерела усього”.
Часто, читаючи, ми немов би поринаємо у світ героя, проживаємо ще одне життя, набуваємо новий досвід, можемо майже все те, що й персонажі. І якщо доросла людина за звичкою приховає свої переживання, то дитячі емоції бувають просто неповторними! Саме такий момент цілковитого занурення у світ книги вдалося “вловити” бібліотеці-філії с. Оболоня. Її фотографія “Хіба щось є цінніше ще за книгу? Хіба щось може з нею в парі йти?” була визнана кращою у номінації “Я і книга”, адже дивлячись на неї, так і хочеться самому дізнатись, яку ж книгу читає дівчинка?
Кожен користувач потребує до себе уваги й поваги. Та є одна категорія користувачів, для яких бібліотека чи не єдина установа, де їх готові вислухати, допомогти, порадити. Це люди з особливими потребами. Ось як розповідає історію однієї зі своїх читачок зав. бібліотеки-філії с. Раків: “Погожого травневого ранку у родині Тяпецьких народилась крихітна дівчинка. Скільки радості, скільки надій і сподівань… Та, як грім серед ясного неба, – у їхньої кровиночки дитячий церебральний параліч. Від лікарів прозвучало як вирок – ваша дитина ніколи не зможе ходити! Та Бог наділив дівчинку іншими чеснотами. Тих, хто мав можливість з нею спілкуватись, вражає культура і вихованість, кмітливість та ерудованість дівчинки, адже читає Тетянка з 5-річного віку. Сьогодні їй 22. Дівчина залишається активним користувачем сільської бібліотеки. На жаль, так само як і колись, вона не в змозі прийти у книгозбірню для того, щоб вибрати книги, тому бібліотекар залучає волонтерів, а іноді приносить Тетяні літературу сама”. Не можна читати без сліз, не можна дивитись байдуже! Тому й номінацію “Книготерапія” віддали фотографії “До тебе йдуть і зблизька, і здалека, щоб почерпнуть від тебе лиш добра” цієї бібліотеки. Девізом, як самої фотографії, так і цього напрямку роботи в цілому стали слова: “Ти відкриваєш книгу – і відступає біль, сьогоднішні незгоди і турботи. Ти відкриваєш світ чужих надій, ступаєш на стрімкі, важкі дороги”.
Активну участь у фотоконкурсі “На гостини до книжкової родини” також взяли і інші бібліотеки-філії Долинської ЦБС: міська публічна, міська дитяча, Вигодська селищна публічна, Вигодська селищна дитяча, бібліотеки-філії сіл В. Тур’я, Рахиня, Лолин, Тростянець, Ст. Мізунь, Сл. Долинська, Якубів, Н. Мізунь, Сенечів, Белеїв, Кропивник, Княжолука, Новоселиця. Їхні роботи також були цікавими та неординарними.
Отож, фотографія – це яскраво, це різнопланово, це чудово, а фотографія та книга – це ще краще!

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)