Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Енциклопедія жіночої душі
26.11.2018

Енциклопедія жіночої душі

27 листопада минає 155 років від дня народження української письменниці Ольги Кобилянської, яскравої та самобутньої жінки з дуже складною долею. Та при всьому тому вона залишалася справжньою жінкою: цікавилася новинками моди, мала вишуканий смак і до глибокої старості зберегла струнку постать.
Ольга Юліанівна – взірець незламного характеру, твердості духу та всебічного таланту. Недаремно про неї казали: «Ясна зірка Буковини», «Орлиця гір зелених Буковини», «Співець народної долі», «Буковинська орлиця». Ольга Кобилянська належить до тих митців, хто своєю творчістю увійшов в історію вітчизняної белетристики назавжди. Хто б міг подумати, що вона, людина з європейським мисленням, закінчила лише чотири класи народної школи, а свій рівень знань досягла самоосвітою. Захоплювалася творами з соціології, політології та філософськими трактатами. Шукала себе в музиці (грала на фортепіано, цитрі, дримбі), непогано малювала і грала в театрі. Хотіла навіть стати професійною акторкою, але віддала перевагу літературі. І не помилилася, бо збагатила рідну і світову класику шедеврами.
25 листопада в літстудії «Слово» пройшла літературна година «Енциклопедія жіночої душі» з нагоди дня народження Ольги Кобилянської. Учасники переглянули презентацію та документальний фільм «Вальс брильянт» про життя і творчість письменниці. Вони відчули її душу, сповнену любов’ю до життя, рідного краю і слова. Збагнули, чому її, як жінку, так гостро хвилювало питання емансипації, та її природне прагнення свободи і щастя для всіх жінок. А поринувши у світ її думок і нездійснених мрій, зовсім інакше поставилися до її творів і зрозуміли – вони зовсім не архаїчні, а сучасні. Бо питання добра і зла – категорії вічні.
Про Ольгу Кобилянську можна з упевненістю сказати, що такі Великі Люди, як вона, не вмирають, вони перетворюються на легенду, залишаючи по собі свої красиві твори й історії великого кохання. А новаторство у просторі жіночої прози відкриває можливості нових прочитань її творчого доробку.
На завершення зустрічі студійці переглянули книжкову виставку з творами письменниці. Саме книга завжди супроводжувала Ольгу Кобилянську. Основні книги для життя від Ольги Кобилянської – Євангеліє, «Фауст» Гете та твори Т.Г. Шевченка. Улюблена порада письменниці – «завершувати кожен день книгою».

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)