Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
   
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Аудіоподкаст "Свій до свого"
Наші видання:
 




Останні коментарі


Архів публікацій


Головна » Новини » «Тіні забутих предків» М. Коцюбинського – свято української душі
16.09.2024

«Тіні забутих предків» М. Коцюбинського – свято української душі

17 вересня виповнюється 160 років від дня народження українського письменника, неперевершеного майстра психологічної прози, громадського діяча, голови «Просвіти» у Чернігові – Михайла Коцюбинського. Його творчість – явище неординарне, цікаве та яскраве. Він один із перших письменників у важкі для України часи ввів її до європейської модерної літератури. Дякуємо йому за це і завжди пам’ятаємо!
Поряд з іншими творами Коцюбинський створив геніальну повість-притчу, гуцульську казку карпатських гір, свою лебедину пісню – «Тіні забутих предків», яка вчить людей найскладнішій науці – життю, життю за законами краси, вірності і духовності. І не застаріє це його вчення ніколи, бо проблеми, порушені письменником, – вічні. Закоханий у Гуцульщину Михайло Коцюбинський три роки поспіль приїжджав до Криворівні «як на острів красивого й загадкового, але зумів так пройнятися і заглибитися, що кожне слово «Тіний забутих предків» – карб». У 2023 р. видавництво «Брустури» представило читачам унікальне видання, в якому збережено мову останньої прижиттєвої публікації повісті 1913 р. з розкішними ілюстраціями художниці Дарії Лущишиної. Мало хто знає, що в прижиттєвих для письменника виданнях у назві було написано «тіни», а не «тіні». 60 років тому Сергій Параджанов та Сергій Іллєнко за мотивами повісті створили однойменний фільм, який став одним із світових шедеврів.
У нашій бібліотеці є чимало творів Михайла Коцюбинського, книг і публікацій про його життя і діяльність, колекційне видання (DVD) «Тіней забутих предків». У секторі краєзнавства діє книжкова виставка «Тіні забутих предків» М. Коцюбинського – свято української душі», присвячена ювілею автора. Більше про письменника і його творчість у відеопрезентації бібліотеки «Європейський українець – Михайло Коцюбинський». Запрошуємо вас до ознайомлення і читання!
#КЗ_Долинська_ЦПБ_ювіляри

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)