Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » «Знакове світло Майдану»
23.02.2015

«Знакове світло Майдану»

Хоч куля снайпера летить,
та вбити Правди не зуміє!
(Н. Дичка «Майдан»)

У п’ятницю, 20 лютого, з нагоди відзначення в Україні Дня Героїв Небесної Сотні в літературно-мистецькому залі бібліотеки відбулась презентація поетичної збірки Надії Дички “Знакове світло Майдану”.
У шанобі присутні схилили голови і запалили свічки пам’яті за загиблими під час Революції гідності та тих, хто віддав своє життя за Україну та свій народ в антитерористичній операції на сході України.
Про велику силу і значення молитви у боротьбі на духовному рівні, у боротьбі за людську гідність, про Небесну Сотню і ту ціну, яку вони заплатили за краще майбутнє своєї держави говорив о. Богдан Тисяк. У спільній молитві «Отче наш» присутні висловили свою подяку Героям Небесної Сотні та всім, хто загинув заради нашого майбутнього.
Зі сльозами на очах учасники заходу переглянули хроніку трагічних подій Євромайдану, що відбулися у лютому минулого року.
Директор централізованої бібліотечної системи Людмила Фреїв розповіла про діючу в бібліотеці виставку світлин студентів НТУУ «Київського політехнічного інституту» та добірку книг з «Бібліотеки Майдану», яка передана до нашої бібліотеки однією з ініціаторів бібліотечного руху часів Революції гідності, письменницею Мілою Іванцовою. Книги з Майдану, сторінки яких просякнуті духом свободи, нині читають в усіх куточках України.
Майдан дав новий подих творити письменникам та художникам, скульпторам та фотографам, композиторам та кіномитцям, чиє мистецтво та талант підтримував незламний дух і тоді, на Майдані, і тепер дає нам шанс згадати та прожити усі ці події знову і знову. Свідченням тому є поетична збірка «Знакове світло Майдану» нашої землячки, члена НСПУ, лауреата обласної премії імені Василя Стефаника, переможниці багатьох всеукраїнських і міжнародних конкурсів, відомої письменниці Надії Дички.
Модератор зустрічі головний бібліотекар Валентина Любенко ознайомила присутніх детальніше зі збіркою, яка висувалась Івано-Франківською НСПУ на здобуття Всеукраїнської літературної премії імені Василя Симоненка у номінації «За кращий художній твір». Невелика за об’ємом (вона містить зо два десятки поезій) ця книжечка глибоко патріотична та надзвичайно сильна за змістом. Поезії Надії Дички насичені емоціями тих подій, що, починаючи з листопада 2013 року, сколихнули не тільки всю нашу країну, а й цілий світ. Вони викликають найсильніші відчуття. Мабуть тому, читаючи їх, очі наповнюються сльозами, а душа тривогою від усього пережитого.
Пані Надія поділилася з учасниками презентації своїми переживаннями, розповіла, що почуття тривоги в неї було ще до Майдану і що їй снились пророчі сни. Розповіла гостям про те, що хоч збірка «Знакове світло Майдану» і написана нею на одному подиху, але вона вистраждана: в кожне слово, кожен рядок укладала надлюдські переживання та почуття, кожен вірш проходив болем через її серце. На все в світі є воля Божа, і на видання цієї збірки була також. До розгляду у видавництві «Смолоскип» взяли рукопис, написаний Надією Степанівною від руки. Невдовзі його видали.
Наш земляк, відомий композитор і виконавець Ярослав Шершень, поклав на музику один з віршів збірки під назвою «Небесна Сотня», яку виконав для присутніх. А відтак всі разом заспівали «Пливе кача по Тисині».
Поспілкуватися з автором прийшли представники районної державної адміністрації та міської ради, колеги по перу, бібліотекарі, члени клубу «Золота осінь», громадські активісти, користувачі бібліотеки та шанувальники літературного слова.
Трепетно і щиро звучали поетичні рядки з вуст читачів бібліотеки та поціновувачів творчості Надії Дички.
У ході презентації збірки щирі слова привітань та подяки поетесі за її книгу, побажання міцного здоров’я та творчого натхнення звучали з уст члена НСПУ та НСЖУ Василя Олійника, поетеси Оксани Сподар та викладача християнської етики Уляни Дмитрів, керівника літературної студії «Слово», яка діє при Долинській ЦРБ, Галини Максимів, голови громадської організації «Долина бойківська» Дарії Бібик. А президент клубу «Золота осінь», що діє при Долинській ЦРБ Світлана Швець у своєму виступі наголосила на тому, що книжка «Знакове світло Майдану» має бути в кожній бібліотеці, в кожній українській родині. Від імені міського голови і міської ради з привітальним словом виступила керуюча справами виконавчого комітету міської ради Світлана Сапетна. Вона подякувала Надії Дичці за те, що «словом і пером робить те, чого не можуть зробити мільйони», вручила квіти та побажала натхнення у наполегливих творчих пошуках. В усіх виступах звучав заклик до миру, бажання жити в новій справедливій Україні, такій, за яку віддали своє життя Герої Небесної Сотні. Із сумом та болем присутні згадали загиблих земляків Зоряна Білінського та Ігоря Денисіва, які загинули у зоні АТО, виконуючи свій громадянський та військовий обов’язок.
Поетична збірка «Знакове світло Майдану» є і в «Бібліотеці Майдану», читають її наші захисники, які воюють на сході країни, її читають за кордоном. Однак робота поетеси на цьому не зупиняється. На сьогодні в її творчому доробку є вже чимало віршів про зону антитерористичної операції.

«Що би там не було, вірмо: правда у світі єдина!
Як би там не було, буде нація – буде народ!»

– такими життєстверджуючими рядками Надії Дички завершилась презентація збірки.
Присутні на заході мали змогу придбати для себе книги, отримати автограф. Гроші, виручені від продажу книг, Надія Дичка жертвує для потреб воїнів АТО.

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)