Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Замовте слово про книгу
23.04.2021

Замовте слово про книгу

Людина знайомиться з книгами в ранньому дитинстві, і вони супроводжують її все подальше життя, допомагаючи отримати знання і розібратися з важкими життєвими питаннями, відкриваючи вікно в новий незвіданий світ. Одні такі книги живуть довго, інші стають безсмертними, а є деякі, які губляться у часі і просторі. Існують витвори літераторської уяви, які вже багато років визнані читачами і світом загалом, чиє слово не тьмяніє у вирі життя.
Саме книзі, її ролі в житті людини, впливу на розвиток та самоусвідомлення присвячувався проект «Замовте слово про книгу», який організувала Долинська центральна публічна бібліотека з метою промоції читання, заклику людей до читання книг, привернення уваги до літератури, як джерела отримання знань, доступу до духовних та матеріальних цінностей, розуміння творчих досягнень людини.
Стартом цієї чималої роботи можна вважати проект «Перевтілення» в рамках акції «Ювілей святкує книга», в ході якого бібліотекарі-учасники арт-студії «КнигоДрайв» приміряли на себе образи літературних персонажів.
До проекту долучились всі структурні підрозділи КЗ «Долинська ЦПБ», провівши та організувавши найрізноманітніші заходи: виставки-інсталяції, подіум-виставки, виставки-рекомендації «З книгою жити, з добром дружити», «Знайомтесь: нові книги», «У бібліотеці НЛО: нові літературні об’єкти», «Читай, розвивайся, дій!», «Книга – мудрість віків», «Серед дитячого книжкового світу», «Скарб таємничий з книжкової полиці», «Книги справжньої господині», конкурси малюнків «Казки нашого дитинства», «Юні художники» та «Буду читати, щоб усе знати», поетичні струмочки, відеомарафони та відеочитання поезій «Книжковий особливий світ», «Поезія – це завжди неповторність», медіа-презентації, відеоогляди, відеозамальовки, відеомандрівки в часі, калейдоскопи цікавих фактів, бібліотечні колажі, онлайн-подорожі, віртуальні хіт-паради «Як книга прийшла до людей», «Цікавинки зі світу книг», «Книжкові дивовижі», «Книги – діти розуму», «Маршрутами літературних героїв», «Книги-ювіляри 2021 року», «Книжки мого дитинства», «Від папірусу до книги», «Найвідоміші музеї книг», «Цікаві книги для юних Читайликів», «Знайомтесь: письменники Прикарпаття», «Пам’ятники книзі і читачеві в Україні», «Книги у кадрі», літературний ринг «Відкрийте всесвіт книг», літературний круїз «Кожна книга – це країна», літературний пазл «Весь талант – дитинству», релакс-година «З книгою наодинці», онлайн-реклами фондів бібліотек «Книжечка маленька дітям до серденька», бібліомікс «Мандрівка у світ цікавого», бібліоцитатник «Для мене книга – світло дня», фолк-мікс «Збери прислів’я про книгу», театр книги «Хотіла б я піснею стати», «Ліки для душі», «Книга чи телефон?» та багато ін.
Цікавим також був ВООК-слем «Для мене книга…» від міської публічної філії КЗ «Долинська ЦПБ», в ході якого читачі ділились відгуками на прочитані книги, ілюстраціями та колажами за їх мотивами, розробляли та розгадували ребуси тощо. Учасники студії «Слово», яка діє при Долинській ЦПБ у відеорозповідях поділились своїми роздумами про те, чим є книга у їхньому житті. А у Надіївській сільській філії запрошували на фотосесію у бібліотеці «Політ з книгою на повітряній кулі».
Окремо варто виділити друковану продукцію, підготовлену бібліотекарями в рамках цього проекту: закладки-мотиватори «Книга – вікно у світ», «Як стати справжнім читачем», «Правила, які допоможуть у житті», «Книжкові таємниці», пам’ятки користувачу «Як правильно читати книгу», «Якщо книга потрапила у біду», інформ-релізи «Літературні премії світу», вузлики на згадку «Народ скаже, як зав’яже», рекомендаційні списки літератури «Читати – це важливо, модно, необхідно» тощо.
Одним словом, бібліотекарі креативили, творили і «витворяли», приваблюючи користувачів. У зв’язку з карантинними обмеженнями частина заходів проходила у віртуальному, а частина – в реальному режимах, та всі вони викликали зацікавлення громади, яке проявлялось як в особистій присутності, так і в кількості переглядів, лайків, поширень та коментарів у соціальних мережах. Практично всі заходи можна переглянути на бібліотечних сайтах, блогах, сторінках у мережі Фейсбук та у групі «Долинщина бібліотечна» за хештегом #Замовте_слово_про_книгу.
Фінальним акордом проекту стало 23 квітня, адже саме в цей день відзначається Всесвітній день книги та авторського права. ЮНЕСКО обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури. Причиною вибору послужило те, що багато відомих письменників народились або померли 23 квітня. Наприклад, М. Сервантес, В. Шекспір, Л. Вега, М. Дрюон, М. Валеджо, В. Набоков… Сьогодні Всесвітній день книги святкують у 190 країнах світу. На завершення хочеться звернутись до всіх словами невідомого автора: «Життя – це книга! З кожним днем сторінок в ній все менше і менше! Цінуйте кожну сторінку свого життя!».

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)