Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » У житті, щоб з дороги не збитися, треба нам у незрячих повчитися
11.11.2016

У житті, щоб з дороги не збитися, треба нам у незрячих повчитися

Щорічно, 13 листопада, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я у світі відзначають Міжнародний день сліпих. Дата цього дня вибрана не випадково, адже саме в цей день у 1745 році у Франції народився Валентин Гаюї — відомий французький педагог, який заснував у Парижі та Петербурзі декілька шкіл і підприємств для сліпих. У 1784 році в Парижі, без допомоги уряду і недержавних благодійних товариств, винятково на свої особисті кошти і в своєму власному будинку він відкрив першу в світі школу для сліпих дітей під назвою «Майстерня трудящих сліпих». Валентин Гаюї став першою людиною, яка створила подібні установи, оскільки до 18 століття в світі не було жодної такої школи, і вперше продемонстрував свій метод навчання сліпих за допомогою придуманого ним шрифту. За книгами цього педагога незрячі навчалися аж до винаходу Луї Брайлем рельєфного-крапкового шрифту у 1829 році.
Напередодні цієї дати, 10 листопада, для учнів Вигодського навчально-реабілітаційного центру було проведено інформаційну годину «Рівні права – рівні можливості».
Історія знає немало видатних особистостей, які своїми діями змогли змінити той світ, який вони і бачити не могли. Серед них: вчені, письменники, художники, скульптори, музиканти, спортсмени та ін. Діти переглянули презентацію та почули розповідь про винахідника шрифту для сліпих Луї Брайля, давньогрецького поета Гомера, італійського мислителя та вченого Галілео Галілея, великого російського математика Миколу Лобачевського, ясновидицю Вангу, засновника однієї з найпрестижніших премій у галузі журналістики Джозефа Пулітцера, французького художника Клода Моне, американських музикантів Рея Чарльза та Стіві Уандера, італійського оперного співака Андреа Бочеллі та російську співачку Діану Гурцьку, відомого скульптора Ліну По. А ось розповідь про спортсменів, які мають проблеми із зором, діти жваво підтримали, ділячись інформацією про здобутки українських параолімпійців на Олімпіаді 2016 у Ріо-де-Жанейро.
Життя цих людей є для всіх нас прикладом того, як потрібно боротися не тільки за свою мрію, а іноді й за саме життя, незважаючи на труднощі.
Діти (а серед присутніх були й ті, які вперше в нашому центрі) оглядово ознайомились із програмами та обладнанням, які є у ІРЦ «Світовид», і якими вони зможуть користуватися у майбутньому. Як приклад роботи тифлофлешплеєра, вони прослухали уривок з твору М. Вовчка «Інститутка». А ось роботу пристрою для читання плоскодрукованих текстів «SARA CE» ми продемонстрували, відтворивши один із віршів англійською мовою письменника Василя Кузана, який, до речі, разом із письменницею Тетяною П’янковою були цього дня гостями нашої бібліотеки.
На завершення ми побажали всім діткам та їхньому керівникові берегти своє здоров’я, не втрачати надії і намагатися жити повноцінним життям.

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)