Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Толерантність у бібліотеці – вимога сьогодення
22.12.2020

Толерантність у бібліотеці – вимога сьогодення

Толерантність. З кожним роком це слово звучить все частіше. Звучить як заклик, як наука, як порада. В сучасному світі толерантність розуміють як повагу і визнання рівності, відмову від домінування та насилля, визнання прав інших на свої думки та погляди. Отже, толерантність має передусім на меті прийняття людей такими, якими вони є, і взаємодію з ними. Бібліотеки мають всі шанси і навіть обов’язок бути центрами толерантності, адже бібліотека – це своєрідна школа спілкування, сюди може прийти кожен, незалежно від соціальної належності, національності, релігійних поглядів, належності до певної культури, і почуватися повноцінним і рівним.
Саме темі толерантності було присвячено семінар-практикум «Бібліотека – територія толерантності», який пройшов у онлайн-режимі. Розпочала семінар директор ЦБС Людмила Фреїв, яка у своєму виступі зосередила увагу на тому, що толерантність – це одна з основних потреб сьогодення. Завідувачка методично-бібліографічного відділу ЦРБ Зеновія Тарантюк підготувала для бібліотекарів інформаційну панораму «Бібліотека – вихователь культури толерантності у користувачів», провідний методист ЦРБ Надія Кушнірчук – методичну скарбничку «Формування толерантності у дітей засобами літератури», а заст.директора по роботі з дітьми Ірина Бабінчук – методичний дайджест «Від казкотерапії – до виховання толерантності». Після консультативної частини семінару всі його учасники взяли участь в онлайн-тестуванні «Наскільки ви толерантні?» та разом створили онлайн-дерево толерантності, яке розкривало особисті принципи толерантності кожного бібліотекаря, наприклад: «Готовність миритися з чужою думкою», «Повага людської гідності», «Повага прав інших», «Прийняття іншого таким, яким він є», «Здатність поставити себе на місце іншого», «Повага права бути іншим», «Визнання рівності інших», «Терпимість до чужих думок, вірувань і поведінки». Підсумком семінару стала підготовка «Торбинки порад» із рекомендаціями та побажаннями колегам і користувачам бібліотеки.
Семінар бібліотечних працівників зібрав людей, небайдужих до спільної справи. Вдале поєднання усіх цих форм бібліотечного обслуговування неодмінно має дати позитивний результат. Та хочеться додати, що найефективнішою формою роботи, не прописаною в підручниках, посадових інструкціях, є, насамперед, наш власний приклад толерантної поведінки. Бо хто ж як не ми, бібліотекарі, можемо кожним словом, рухом, жестом показати людині, що, зайшовши до нас, вона потрапила на територію толерантності, де усі читачі різні, але абсолютно рівні.

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)