Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Створюємо територію рівних можливостей
15.04.2013

Створюємо територію рівних можливостей

Чи існують особливі потреби у «людей з особливими потребами»? Все частіше ми чуємо подібні запитання, які стосуються людей з вадами здоров’я. Однією з найважчих форм обмежень життєдіяльності є проблеми зору. У Долинському районі за офіційними даними налічується 361 особа з вадами зору. Реальна ж їх кількість значно більша. Працюючи за різноманітними грантами з цією особливою категорією користувачів від 2004 року, Долинська ЦРБ добре усвідомила, що люди з функціональними обмеженнями, можливо, слабкі фізично, але сильні духом. Особливих потреб у незрячих і слабозорих людей немає, у них потреби загальнолюдські – жити і працювати, закохуватись і одружуватись, народжувати і виховувати дітей, бути освіченими, культурними, духовно багатими, слухати музику, читати книги, орієнтуватись у навколишньому світі. Єдине, чого вони справді особливо потребують – підтримки й розуміння. Саме для цього при бібліотеці на базі існуючого Інтернет-центру створюється інформаційно-ресурсний центр (ІРЦ) «Світовид». Світовид, за слов’янською міфологією, бог світла і святості. Бібліотека, взявши на себе роль провідника до світу інформації та сучасних технологій, має на меті сприяти соціалізації своїх користувачів, хоче допомогти їм цікаво і з користю проводити вільний час, не обмежуючи себе у сучасному світі. Саме створення ІРЦ стало можливим завдяки грантовій програмі Посольства США в Україні «Інтернет для читачів публічних бібліотек (LEAP)».
На початку роботи з реалізації цього проекту у бібліотеці було проведено засідання фокус-групи з партнерами, під час якого визначено пріоритетні напрямки діяльності та шляхи їх втілення.
На сьогодні існує потреба в спеціалізованому обладнанні для реабілітації незрячих та осіб з вадами зору, в тому числі в програмно-апаратних засобах, які дозволяють цій категорії людей повноцінно користуватися сучасними засобами комунікації, мережею Інтернет і отримувати доступ до інформаційних ресурсів. В Україні ще немає серійного виробництва таких засобів реабілітації, тому можлива закупівля лише імпортного обладнання у офіційних представників (дистриб’юторів) світових виробників цих програмно-апаратних засобів. Таким офіційним представником є проект «TifloCenter», у якого закуплено необхідне обладнання. На сьогоднішньому етапі розпочато навчання персоналу та волонтерів, укладено правила користування ІРЦ (збільшеним шрифтом та шрифтом Брайля) тощо. В подальшому ще багато планів: відкриття центру, створення та акумулювання адаптованого ресурсу для людей з вадами зору (аудіокниг, буклетів, списків, путівників, аудіоподкастів), навчання користувачів й організація інтелектуально насиченого дозвілля тощо.
Колектив бібліотеки висловлює свою щиру подяку Посольству США в Україні за надану можливість сприяти соціальній реабілітації та інтеграції людей з вадами зору в сучасне суспільство.

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)