Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Пенсія по інвалідності чи державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю
14.09.2022

Пенсія по інвалідності чи державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю

За яких умов призначається пенсія по інвалідності в солідарній системі?
Пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності внаслідок загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства) за наявності певного страхового стажу.

Вимоги до наявності страхового стажу залежать тільки від групи інвалідності?
Страховий стаж визначається його кількістю на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією, залежно від віку та групи інвалідності.
Для осіб з інвалідністю І групи необхідно мати від 1 року до 10 років набутого страхового стажу. Наприклад, до досягнення 25 років (включно) – 1 рік, від 26 років до 28 років (включно) – 2 роки і т.д., а от вже від 54 років до 59 років (включно) – 10 років.
Для осіб з інвалідністю ІІ та ІІІ груп – від 1 року до 14 років. Наприклад, до досягнення особою 23 років (включно) – 1 рік, від 24 років до 26 років (включно) – 2 роки і т.д., а від 56 років до 59 років (включно) – 14 років.
Більш детально цю інформацію можна подивитись у ст. 32 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”

Чи має значення для призначення пенсії, коли саме настала інвалідність: на роботі чи у позаробочий час?
Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи. Пенсія по інвалідності призначається на весь строк встановлення інвалідності. Особам з інвалідністю, які досягли пенсійного віку, пенсії по інвалідності призначаються довічно.

Як залежить розмір пенсії від групи інвалідності?
Пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах: I група – 100% пенсії за віком; II група – 90% пенсії за віком; III група – 50% пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.
Слід звернути увагу, що непрацюючі особи з інвалідністю II групи, які визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку, та з інвалідністю III групи за їх вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, за наявності страхового стажу, передбаченого законодавством.

Як бути зі страховим стажем для осіб, які отримали інвалідність внаслідок, наприклад, проходження строкової служби чи участі у масових акціях громадського протесту проти режиму Януковича (Революції Гідності)?
Якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби або внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революції Гідності), у особи, яка звернулася за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 по 30 квітня 2014 року, пенсія по інвалідності призначається незалежно від наявності страхового стажу. Зазначеним особам встановлюється статус особи з інвалідністю внаслідок війни. Документальним підтвердженням статусу особи є посвідчення: «ІНВАЛІД ВІЙНИ».

Чи підлягають пенсії осіб з інвалідністю перерахункам у зв’язку із зміною прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність?
Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» встановлено, що з 1 липня 2022 року розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, становить 2 027 грн.

У випадку, коли особа з інвалідністю не має достатньої кількості страхового стажу, вона може звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання із заявою про призначення допомоги за нормами Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю».

Ця інформаційна добірка несе роз’яснювальний характер, що опирається на нормативні акти України, які діють на час її публікації і не містить шаблонного змісту. У випадках виникнення індивідуальної необхідності в консультації з висвітлених правових питань, пропонуємо звернутись до фахівців Долинського бюро безоплатної правової допомоги за адресою: м. Долина, вул. Богдана Хмельницького, 2А.

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)