Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Лицар нації
29.06.2022

Лицар нації

115 років тому, 30 червня 1907 року, у Львові народився Роман Шухевич – політичний та військовий діяч, головний командир УПА, голова секретаріату Української Головної Визвольної Ради.
Його життя, сповнене боротьби за Українську самостійну державу, тривало лише 43 роки. 5 березня 1950 року у селі Білогорщі під Львовом він загинув у останній криївці командира. Навіть мертвий Шухевич («Тарас Чупринка», «Роман Лозовський», «Тур» та ін.) був страшний для радянської імперії, і тому не мав права на поховання. Чому його активна військова, політична й державотворча діяльність не давала спокою кремлівським верховодам? Тому, що самостійна Україна була мрією життя Романа, її він плекав у своєму серці з юних літ, живився інтелектуальними засадами і багатими традиціями галицького священничого роду Шухевичів. Роман Шухевич був взірцем виконання однієї із 10 заповідей українських націоналістів: «Здобудеш Українську державу або згинеш у боротьбі за Неї». Після Другої світової війни він, маючи можливість виїхати за кордон, вибрав шлях збройної боротьби на рідній землі. Його життя стало яскравим прикладом для наслідування наступним поколінням українців в Україні, на еміграції та особливо сьогодні, у часі російсько-української війни, де українці у нелегкій боротьбі захищають Нашу Державу. Легендарна непересічна історична постать, Роман Шухевич, сучасний завжди. Хай би як хто до нього ставився, він завжди буде одним із символів української боротьби.
Про генерала Тараса Чупринку написано нариси, повісті, драматичні твори, йому споруджено величні пам’ятники, на його честь названі вулиці в ряді міст нашої держави, створені документальні та художній фільми. Ім’я національного Героя України генерал-хорунжого Романа Шухевича з гордістю носить Всеукраїнське братство ОУН-УПА.
До ювілею видатного українського полководця в рамках відзначення 80-ої річниці Української Повстанської Армії у секторі краєзнавства та національного відродження бібліотеки організована книжкова виставка-портрет «Лицар нації».
Запрошуємо до читання!

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)