Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Каменяреві – 165
27.08.2021

Каменяреві – 165

Цей рік особливий тим, що 27 серпня відзначаємо 165 річницю від дня  народження поета, прозаїка, драматурга, визначного фольклориста, філософа, публіциста Івана Яковича Франка, однієї з найяскравіших постатей в українській історії.

Літературну діяльність розпочав у 12 років, а перший твір опублікував у 18. Навчався в Львівському, Чернівецькому і Віденському університетах. У 37 років захистив дисертацію і здобув ступінь доктора філософії Віденського університету, а в 50 став почесним доктором Харківського університету. Він один з небагатьох у світі авторів, який вільно писав трьома мовами — українською, польською і німецькою, а перекладав з 14 мов.

Іван Франко прожив неповних 60 років, а написав близько шести тисяч творів — літературних, публіцистичних, наукових. Його доробок — єдиного з українських письменників і вчених — видано в 50-ти томах.

Він був ніжним ліриком і відважним бунтівником, витонченим літературним майстром і вченим-енциклопедистом, першим з українських письменників, який заробляв на хліб літературною працею, а помер у страшній бідності. Його вірші «Каменярі», «Вічний революціонер» стали класикою за життя. Його п’єса «Украдене щастя» ось уже друге століття є окрасою репертуарів найкращих театрів України. Поема «Мойсей» своєю філософією захоплює тисячі дослідників-літературознавців, філософів, істориків. Понад сто років минуло відтоді, як писалися ці болючі рядки. Ріки крові, пролитої в боях за нашу волю і долю, щедро полили рідну землю, та очікуваного врожаю нам ще й досі не пощастило пожати.

Ім’я Івана Франка тісно пов’язане з Долинським районом (тепер Калуський район), особливо з історичним селом Лолином,  де жила Ольга Рошкевич — перше поетове кохання, завдяки якому, як стверджують літературознавці, світ одержав високу лірику «Зів’яле листя».

До ювілею  Каменяра бібліотека організувала книжкову виставку-інсталяцію «До невмирущих джерел творчості Івана Франка»,  на якій представлені видання автора та книги, присвячені постаті генія. А також Франкове слово звучало і з уст учасників літературної студії «Слово».

Доземний уклін великому Каменяреві за його титанічну працю у царині Слова, за те, що кликав до волі, вказував шляхи побудови незалежної Української держави!

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)