Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Іван Марцинків – пасічник і громадський діяч
09.12.2019

Іван Марцинків – пасічник і громадський діяч

На засіданні клубу «Карпатський бджоляр», яке відбулося
8 грудня у літературно-мистецькому залі бібліотеки, представлено інформаційне досьє «Іван Марцинків – пасічник і громадський діяч» про нашого краянина, надлісничого, мисливця, дослідника і шанованого в ті часи чоловіка.
Народився Іван Спиридонович 5 червня 1858 року у селі Витвиця, в сім’ї греко-католицького священика. Після закінчення гімназіальних студій, 1874 року, вступив на державну службу при лісовій управі в с. Кальна як лісовий кандидат, що теоретично і практично засвоював професію ліcника. З травня 1875 року юнак був призначений на свою першу посаду – технічним помічником лісництва при лісовій управі в Новоселиці. Відбувши трирічну лісову практику, здібний пошукувач
18 грудня 1877 року успішно склав державний іспит для камеральних службовців (технічних лісових помічників) при намісництві у Львові, затверджений розпорядженням Міністерства лісництва та крайової культури від 10 січня 1850 року. Праця у лісництві була перервана військовою службою. Після завершення терміну служби Марцинків повернувся до камеральної лісової управи як лісовий і канцелярський помічник у Берегах (округ Добромиль). Згідно з декретом від 9 червня 1883 року він став лісничим камеральних добр у Миговій (округ Добромиль), а
1886 року – у Доброгостові (округ Дрогобич). З 1892 року працював на тій самій посаді в Солотвині Мізунській,
пізніше – в Новому Мізуні, в 1914 році отримав посаду Директора Лісів Панських в Мізуні, де він пропрацював 25 років.
Пасічникувати І. Марцинків почав 1887 року, а вже через
10 років утримував 100 вуликів бджіл. Він одразу заявив про себе як про активного пасічника, а згодом – відомого діяча пасічницької ниви. З 1904 року І. Марцинків брав участь у всіх міжнародних та всеслов’янських пасічницьких конгресах і з’їздах як учасник, автор рефератів та оціночний суддя пасічницьких виставок.
Окрім того, Іван Марцинків активно займався літературною популяризаторською працею: дописував до багатьох німецьких, чеських і навіть бразильських, а згодом і українських часописів. Понад 20 років Марцинків був співробітником редакції львівського часопису, а з появою української пасічницької преси став членом редколегії “Українського пасічника”.
Впродовж тривалої пасічницької діяльності І. Марцинків був відзначений численними нагородами конгресів, вистав та пасічницьких товариств різних країн. Зокрема, він отримав 7 золотих та 2 срібні австрійські державні медалі, 1 велику срібну угорську державну медаль, 7 срібних і 7 бронзових виставкових медалей. Загалом нагороджений 52 почесними відзнаками.
У 1906 році І. Марцинків був обраний президіальним радником для репрезентації пасічницьких конгресів для Німеччини, Австрії та Угорщини. У 1911-1912 рр. обирався членом президії Всеслов’янських пасічницьких конгресів у Белграді та Москві.
Помер Іван Марцинків у Сколе 1940 року. У зв’язку з несприятливими політичними обставинами (більшовицькою окупацією краю) його смерть не мала розголосу.
З ініціативи Долинського районного товариства пасічників до 150-річчя від дня народження Івана Марцинківа 8 червня 2008 року в селі Витвиця відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки на фасаді приміщення Витвицької сільської ради.
Його творчий доробок залишився не дослідженим, а високий злет завершився забуттям, як сотень тисяч інших українських патріотів… Ось чому члени клубу «Карпатський бджоляр» хочуть хоч частково дослідити та розповісти про людину, яка зробила великий внесок у розвиток бджільництва на теренах Східної Бойківщини. Про це говорили: керівник клубу «Карпатський бджоляр» Іван Чудик, директор КП «Долина-Інвест» Олександр Кізима, дослідник творчого та пасічничого доробку Івана Марцинківа Ігор Чудійович, члени клубу – Мирослав Гаразд, Роман Мар’янець та інші.
Члени клубу переглянули презентацію, яку підготувала завідувачка сектору краєзнавства центральної районної бібліотеки Ганна Юсип.

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)