Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Іван Дзюба – талант і доля
26.07.2021

Іван Дзюба – талант і доля

Нехай не знає втоми та рука,
Що добре зерно в добру землю сіє…
(М. Рильський)

Сьогодні Іван Дзюба святкує свій 90 день народження! Український літературознавець, літературний критик, письменник, громадський і політичний діяч, Герой України (2001), член Національної спілки письменників України, лауреат Державної премії України ім. Т. Шевченка (1991), академік НАН України. Голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка (1999–2001), співголова Головної редакційної колегії «Енциклопедії сучасної України», головний редактор журналу «Сучасність» (у 1990-х роках), редактор відділу перекладної літератури видавництва «Дніпро» (у 1969–1972 роках), член редколегій наукових часописів «Київська старовина», «Слово і час», «Євроатлантика» тощо.
Він був інтелектуальним лідером і прапором руху шістдесятників. Його найвідоміша книга “Інтернаціоналізм чи русифікація?” вийшла багатьма мовами. Але, опинившись за ґратами, написав покаянну заяву і йому дозволили жити на волі за умови, що він стане оспівувати «літератури народів СРСР». Трагічна доля людини культури.
З нагоди ювілею нашого визначного сучасника в залі абонементу розгорнуто книжкову виставку-портрет «Іван Дзюба – талант і доля».
За останні тридцять років Іван Дзюба написав та видав у світ близько двох десятків книг, які присвячені українському світу літератури, мистецтва, культури. Більше того, він підтвердив своє високе звання публічного інтелектуала в численних полемічних та публіцистичних працях. Його особисті твори, історико-культурологічні, літературно-критичні роботи, спогади і роздуми, видання, в яких він є автором передмови та вступних статей, публікації в періодичних виданнях та література про його життя і творчість – все це представлено на книжковій виставці.
Усе своє життя Іван Дзюба досліджує сучасний стан і розвиток української мови, літературний процес в Україні. Від Шевченка до Жадана – така амплітуда зацікавлень літературознавця Дзюби. Значне місце в його наукових розвідках посідає творчість Тараса Шевченка, Ольги Кобилянської, Лесі Українки, Олександра Довженка, Івана Багряного, Ліни Костенко та ін. Особливої уваги в цьому розрізі заслуговує книга «Золота нитка: нариси про (не)знаних», яка побачила світ у 2020 році. Літературні портрети – улюблений жанр автора, адже вони дають змогу зануритися у світ неординарних творчих особистостей. До книги ввійшли тексти, писані в різні часи – від 60-х років минулого століття й донині. Це есеїстичні замальовки, роздуми і розвідки, присвячені непересічним постатям сьогодення і недавнього минулого, написані в характерному для І. Дзюби вдумливо-аналітичному стилі.
Тексти Івана Дзюби (як опубліковані у вигляді книг, так і друковані регулярно у періодиці) треба читати. І не просто переглядати, а вчитуватися уважно, не минаючи ані титли, ані коми. Тому Долинська центральна публічна бібліотека запрошує всіх своїх читачів і тих, хто ще не став ними, відвідати виставку. Приходьте і відкривайте для себе непересічну постать справжнього патріота і нашого сучасника, людини унікальної з багатьох причин, людини, якій є що сказати світові.
Поспішайте! Виставка діятиме до кінця липня.

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)