Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Ходить гарбуз по городу…
24.10.2016

Ходить гарбуз по городу…

Після теплого літа, яке потихеньку забирає з собою останні теплі дні, ми знову повертаємося у дощову і сповнену суму осінь. Але продовжити сонячний літній настрій можна, варто лише взяти до рук… гарбуза. Його яскраво помаранчевий колір, здавалося б, увібрав у себе незбагненну і безкрайню енергію сонця. В цій дивній ягоді є практично все, що потрібно людині для здорового життя – величезна кількість вітамінів і мікроелементів. Це справжня аптека в мініатюрі. У гарбузі цінне все – м’якоть, насіння, квіти, листя і навіть хвостик… Тому знавці гарбуза стверджують, що саме тепер, восени, його варто їсти чи не щодня. Ми прислухалися до порад шанувальників гарбуза і запросили учасників клубу «Золота осінь», а також усіх зацікавлених, на годину корисних порад «Гарбузове диво», щоб разом переконатися у чудодійній силі цієї ягоди. Захід відбувся 23 жовтня в літературно-мистецькому залі бібліотеки.
Давній, славний наш гарбуз… Про історію його появи, зокрема в Україні, про корисні та цілющі властивості, про почесне місце у народній медицині, обрядовості та кулінарії розповіли ведучі Христина Феш та Валентина Любенко. З цікавістю присутні слухали і про світові та українські гарбузові рекорди, а на згадку залишили собі закладки «Цікаві факти про гарбуза».
А яких тільки гарбузів не буває в природі! Яскраво помаранчеві, блідо-жовті, сірі в цяточку, а то й зелені у смужечку. Види і сорти гарбуза вражають своїм різноманіттям. Ознайомитися з різними видами та сортами і вибрати ті, які в наступному році ростимуть на дачних ділянках, допомогла презентація «Гарбузове диво», а всі присутні отримали в подарунок невеличкі пакетики з гарбузовим насінням.
Гарбуз – бажаний об’єкт у мистецтві, відтворений в кераміці, живописі, порцеляні, сріблі та ін. Його залюбки малювали різні художники світу, а українці до того ще й присвятили йому пісню «Ходить гарбуз по городу…». Жартівлива історія-мюзикл про гарбуза, господаря городу, його дружину і численних родичів та знайомих, які часто зустрічаються і вирішують якісь свої життєві ситуації, додала ще більше усмішок та позитиву у залі. У записах звучали й інші українські народні пісні про гарбуза – «Гарбуз білий качається» та «Мав я раз дівчиноньку чепурненьку».
Не обійшлося на заході й без гарбузових смаколиків. І чого тут тільки не було: смузі з гарбуза і моркви, налисники з гарбузовою начинкою, запечений гарбуз з медом, оладки з гарбуза і яблука, гарбузово-курячі котлети та гарбузові котлети з фаршем, гарбуз під гострим соусом. А вже за чашкою гарячого запашного чаю учасники заходу ділилися й своїми цікавими рецептами страв з цього диво-кабака.
“Мій брат Кіндрат крізь землю пройшов, мішок грошей знайшов” – таку загадку склав вдячний народ про гарбуза. Той, хто вирощує і споживає його, можливо не засипле грішми свої скрині, але мішок здоров’я і бадьорості здобуде неодмінно.

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)