Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Дивовижна мисткиня
14.12.2015

Дивовижна мисткиня

7 грудня 115 років тому в селі Богданівці, що на Київщині, народилася дівчинка – Катерина Білокур, яка все життя малювала квіти…
Катерина Білокур – художниця високоталановита, неповторна, яскрава і просто дивовижна сільська жінка із складною долею… Історія її життя і творчості – одна з найяскравіших у ХХ столітті. Тож не дивно, що ця постать досі викликає повагу та захоплення.
Чергове засідання клубу «Золота осінь», а точніше мистецька відеогодина «Дивовижна мисткиня», що відбулася 13 грудня, була присвячена саме їй – Катерині Білокур. «Хочу бути художником», – це не просто біографічна цитата, а й життєве кредо художниці. Ця фраза є певною межею, що повністю змінила життя молодої жінки, яка була змушена пожертвувати своїм особистим щастям заради того, щоби малювати.
Кажуть, щоб зрозуміти митця, треба побувати у нього на батьківщині. А щоб зазирнути у його душу – зануритись у світ його творчості. Ми ж здійснили те і інше за допомогою відеофільму «Життя в обіймах квітів». Звучав на заході також вірш Ірини Жиленко, присвячений Катерині Білокур, та була поставлена міні-інсценізація з життя художниці.
Особливо вразили присутніх її дивовижні полотна, на яких невгасимим цвітом квітнуть улюблені в народі символи української землі: калина, мальви, чорнобривці, жоржини, барвінок, ромашки, соняшники, колосся жита-пшениці… Ціле царство барв, ніжності та краси, яке було народжене великим болем душі, але, попри все, випромінює надзвичайну енергію позитиву. А ще – відкрили для себе талант Білокур як майстра слова, слухаючи фрагменти її листів, пейзажні замальовки, оповідання.
Гості заходу – письменник, голова районної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Г. Шевченка Василь Олійник та директор Народного дому «Просвіта», художник Катерина Тусик – із хвилюванням поділилися роздумами про історію життя і творчості геніальної особистості, котра самотужки, ні з якими педагогами не знаючись, сягнула воістину фантастичних висот у малярстві, і про яку відомий Пабло Пікассо сказав: «Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ!». Спливатимуть століття, але залишатиметься людська любов і пам’ять про величну і земну художницю Катерину Білокур з України.
Захід доповнювала книжкова викладка-інсталяція, на якій були представлені фотокниги, а також книга «Катерина Білокур очима сучасників» зі спогадами, письменницькими роздумами про богданівську чарівницю.

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)