Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Берегиня роду й нації
31.07.2019

Берегиня роду й нації

На засіданні літературної студії «Слово» 30 липня відбулася літературно-поетична година: «Берегиня роду й нації», присвячена українській письменниці Олені Пчілці, якій
17 липня минуло 170 років. Вона була однією із найосвіченіших жінок свого часу. Своєю багатогранною творчістю внесла великий вклад у розвиток української літератури, науки та культури.
Багато хто з нас пригадує шкільні уроки української літератури, на яких вивчали, що вона – авторка дитячих творів, а ще – мама поетеси Лесі Українки та сестра громадського діяча Михайла Драгоманова. Проте далеко не всі знають, що Ольга Петрівна Косач-Драгоманова не лише українська письменниця, а й меценатка, перекладачка, етнографістка, фольклористка, публіцистка, громадська діячка, член-кореспондентка Всеукраїнської академії наук. Що саме вона, як перший знавець української вишивки, видала книгу «Український народний орнамент». А ще, ця досвідчена жінка володіла щонайменше 5 іноземними мовами, їй належить чимало перекладів і переспівів світової класики: Овідія, А. Міцкевича, О. Пушкіна, Лермонтова, Й. В. Ґете, Г.К. Андерсена, В. Гюґо.
Любов до літератури, української пісні, звичаїв та обрядів їй прищепили батьки, в такому ж дусі вона вчила і виховувала своїх шістьох дітей, не довіряючи тодішній офіційній русифікованій школі, а разом з чоловіком навчали малечу вдома, наймаючи приватних викладачів. Неодмінною умовою виховання дітей були поїздки по селах, щоб діти проймалися там українським народним духом.
Наукові грані таланту Олени Пчілки досі нами не осмислені, її фольклорні записи та наукова спадщина ще чекають свого видавця – такий висновок зробили студійці, що зацікавлено переглядали відео про життя талановитої особистості Олени Пчілки, читали її поезії, дізнались, які саме казки написані нею, пригадали, які оповідання та п’єси їм відомі.
На творчу зустріч завітала поетеса Ольга Литвин із другою збіркою поезій «Правда у терновому вінку», яка зовсім недавно видана до ювілею авторки. Пані Ольга ознайомила присутніх із новими поезіями, які всім учасникам припали до душі. На згадку про творчу зустріч талановита поетеса подарувала книжку учасникам студії.

Вперше на засідання літературної студії «Слово» прибув Деонизій Марчак – поет-аматор зі Старого Мізуня. Після знайомства з присутніми і розповіді про свій шлях до творчості пан Деонизій прочитав власні твори, які отримали багато схвальних відгуків.

Із захопленням студійці слухали поезії Оксани Сподар, Люби Тимчій , Тетяни Бріцької, Марії Бойчук та Світлани Стефанишин.
Теплі, душевні розмови про народження віршів і про тих, хто надихає на їх створення, додали колориту та ще більшої снаги до написання віршів.

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)