Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » В його слові – велика сила
04.09.2019

В його слові – велика сила

«Еней був парубок моторний і хлопець хоч куди козак…». Хто не знає цих слів? Належать вони Івану Петровичу Котляревському, який по праву вважається першим класиком новітньої української літератури. Його творчість є своєрідним місточком, що з’єднує давню українську літературу з новим національним письменством. 9 вересня ми відзначаємо 250-річчя від дня народження автора сонячно-іскристої «Енеїди» і пісенної «Наталки Полтавки».
З нагоди ювілею письменника на абонементі влаштовано виставку-персоналію «В його слові – велика сила». На ній зібрані видання творів Івана Котляревського та література про нього.
Духовна спадщина письменника не надто велика. Вона складається з «Енеїди», п’єс «Наталка-Полтавка» та «Москаль-чарівник», поезій, «Журналу військових дій» та невеличкого епістолярію. Але саме своєю літературною діяльністю він розбудив інтелектуальні сили українців і спрямував їх на служіння своєму народові. Мабуть, в цьому й полягає найбільша заслуга Івана Котляревського як прекрасного письменника і щирого українця.
«Він перший почав писати мовою, якою говорило населення цілого краю, але якою не писали. Він зробив м’яку, виразну, сильну, багату мову літературною, і українська мова, яку вважали лише місцевим наріччям, з його легкої руки зазвучала так голосно, що звуки її рознеслись по всій Росії.», – так писав відомий російський письменник Володимир Короленко.
Завітайте в бібліотеку і відкрийте для себе цю незвичайну людину. А допоможуть вам в цьому матеріали, представлені на виставці.

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)