Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Україна в пеклі Голодомору
24.11.2016

Україна в пеклі Голодомору

Минуле не зникло. Воно поряд з нами. Злетимо у думці над Україною і зримо побачимо, жахаючись, що вона, як ніяка інша земля, густо вкрита могилами. Великими і малими, відомими й невідомими. Україна – то велика могила, в якої немає ні кінця, ні краю. Ніхто не спроможний виміряти її глибину, і копають нам її протягом століть чужі і свої. Копають і закопують нас мільйонами, серед яких мільйони заморених голодом – тих, які могли стати великими вченими, поетами, хліборобами, художниками… Але не стали ними.
XX століття пронеслося над Україною трьома голодоморами: 1921-1922, 1932-1933, 1946-1947 років, та найчисельніших людських втрат Україна зазнала від голодомору 1932-1933 рр. У мирний час від голодної смерті тоді загинули мільйони людей — переважно, українські селяни. Мало знайдеться не тільки в історії України, а й світу, таких жахливих трагедій. Голод – це не тільки смерть, а й духовна руїна, знищення здорової народної моралі, втрата ідеалів, занепад культури, рідної мови, традицій. Пекло, створене в країні на початку 30-х років ХХ століття, не можна ні з чим порівняти ні у вітчизняній, ні у світовій історії. Це – наш спільний біль, наша спокута!
День пам’яті жертв Голодомору щорічно відзначається в Україні в четверту суботу листопада. До цієї дати в нашій бібліотеці, в залі абонементу, діє виставка-факт “Україна в пеклі Голодомору”, переглянувши яку, ви зможете детально познайомитись з трагічною сторінкою історії нашого народу.
Тут представлені: 10 фактів про Голодомор, спогади, документи і матеріали, які переконливо розкривають причини, перебіг, масштаби та наслідки цієї соціо-гуманітарної катастрофи українського народу. 19-томне видання «Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 рр. в Україні» подає свідчення очевидців, фотоматеріали та хроніки Голодомору, а також поіменний список померлих. Гортаючи сторінки книг, ви зможете подумки перенестися в ту жахливу минувшину і, можливо, почнете по іншому сприймати сьогодення та цінувати життя, яке може бути в одній крихітній зернині.
Окремим розділом представлена на виставці художня література, присвячена темі Голодомору 1932-1933 рр. Художня правда про Голодомор почасти замінила історію, котра писалася і переписувалася… Першим із прозаїків звернувся до цієї теми Улас Самчук в романі «Марія», а ось роман Василя Барки «Жовтий князь» фахівці вважають чи не найкращим і найбагатограннішим із відомих творів про трагедію Голодомору. Після того, як Україна стала самостійною державою, з’ясувалося, що творів таких існує дуже багато, а сам перелік авторів – нескінченний. Ми представили на виставці тільки деякі із тих книг, що є у нашій книгозбірні: «Марія» У.Самчука, «Жовтий князь» В.Барки, «Гіпсова лялька» Ю.Бедзика, «Сльози Божої Матері» Є.Гуцала, «Трудова книжка матері» М.Томенка. Велика кількість поетичних, документально-художніх коротких оповідань про голодні часи розсипана в книгах багатьох авторів, які не визначали собі тему Голодомору головною, але оминути її не змогли. Це окремі поезії Павла Тичини, Євгена Маланюка, Миколи Руденка, оповідання Володимира Тендрякова «Хліб для собаки», які теж знайшли своє місце на виставці. Одні письменники вдавалися до «езопівської мови», інші знаходили в собі сили і мужність писати гранично відверто. Такі твори треба читати. Їх неможливо переповісти. Енергетика болю, що міститься в них, є тими цілющими ліками, які виліковують душі від байдужості, безпам’ятства і забуття. Цілющими ліками слів.
У цей скорботний день, 26 листопада, запрошуємо приєднатись до всеукраїнської акції «Засвіти свічку». Хай кожен з Вас у суботу о 16:00 запалить свічку пам’яті в знак вшанування невинно замученого голодом українського народу.

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)