Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » У “Творчій світлиці” – Володимир Присяжнюк із презентацією збірки пародій «Тобі сюди, Алісо»
20.02.2017

У “Творчій світлиці” – Володимир Присяжнюк із презентацією збірки пародій «Тобі сюди, Алісо»

На перший погляд, цікавою видається сама назва збірки. Наче і розумієш, про що може бути мова у цій книзі, але, з іншої сторони, – хочеться впевнитись у своїх спостереженнях, перегорнувши кілька сторінок і зачитавшись у глибокі, по-своєму, своєрідні і водночас неординарні пародії…
Долинянам та гостям міста пощастило: 17 лютого, теплого погідного дня до центральної бібліотеки завітав автор цієї книги – Володимир Присяжнюк.
Варто наголосити, презентація була продумана до найменших дрібниць. По-перше, інформація про презентацію була чіткою і всеосяжною. По-друге, місце для презентації теж вибрали вдало. Це дало змогу вмістити велику кількість зацікавлених пошановувачів творчості автора. Зустріч була цікавою, оскільки все відбувалось не за завченим сценарієм, як в більшості випадків, сумно і мінорно, а навпаки, у формі бесіди, у залі панувала піднесена атмосфера. Мабуть, саме в такі миті приходить муза до творців прекрасного. Важливим моментом став виступ талановитого музиканта – Дениса Кедися. Його гра на гітарі неабияк зворушила, змусила задуматись про щось вище, неземне, чисте, світле, неповторне. У його виконанні зазвучали твори: «Сонатина», «Прелюдія», «Подарунок».
Можна з упевненістю сказати, що це заслуга модератора презентації – талановитого журналіста і редактора, активного громадського діяча Тетяни Матвєєвої, адже завдяки її зусиллям присутнім було комфортно і приємно у колі творчих людей. Тетяна Євгенівна розповіла про життя та творчий шлях поета. Уважно слухаю, знову ж таки, ловлю себе на думці, що син педагогів, історик за фахом, так тонко вміє вловити в творах інших авторів сенс своєї майбутньої пародії. Однак це дійсно можливо, і виходить у автора чітко, лаконічно, професійно. Неозброєним оком помітно, він справді творець рідкісного на сьогодні жанру пародії. «Пародія, – розповідає Володимир, – це такий жанр, де пародист трактує вірші автора і цим йому допомагає. Але це добрий і якісний гумор, а не якийсь злісний «стьоб». Бо сам жанр давній за віком, але водночас цікавий та має право на існування. Вже згодом, коли у державі відбулися зміни в плані законодавства, то творити стало легше. От тоді й почав думати про друк книги. А до тої пори в якійсь певній мірі ходив по лезу, тому, що у всьому світі пародія як жанр існувала, а у нас – ні», – розповідає Володимир.
«Однак, – розповідає поет, – далеко не кожні віршовані рядки підходять для написання пародій. При цьому, не означає, що все має бути погано написано, швидше невеличка промашка. Завдання пародиста – вдумливо читати. З цього починається пародія. Я категорично не сприймаю тих пародистів, які пишуть в напрямку наче «автор тупий». Це неприпустимо для автора будь-якого жанру!»
Володимир зізнається, що більшість поетів, вірші яких стали об’єктом пародіювання, на нього не ображаються. Принаймні, скарг досі не було, як зазначив, посміхнувшись, поет. Більше того, признався він, навпаки, від душі сміються разом з ним, оцінюючи власну творчість з іншого ракурсу. «До мене часто звертаються поети, але я кажу, що на замовлення пародій не пишу», – відмітив Володимир Присяжнюк.
Наразі Володимира Присяжнюка називають монополістом у жанрі пародії. За весь час декламування пародій, в залі можна було спостерігати задуманість слухачів, бо й справді, подумати було над чим. У творчості автор піднімає актуальні проблеми, увагу зосереджує на важливому і першочерговому.
Привітати автора вийшов Зеновій Мандрик, керуючий справами районної ради, вручив записаний на диску ролик про Долину, тим самим запросив поета відвідати місто ще кілька разів. Побажав натхненної праці й надалі. За тим, Тетяна Євгенівна запросила до слова Світлану Чумак, методиста районного методичного кабінету управління освіти, молоді та спорту Долинської РДА. Вона призналась, що відкриває для себе новий світ пародії – без образ, насмішок, а добрий та чуттєвий. Радіє, що змогла послухати вірші та познайомитись ближче з автором. Бажала наснаги на подальші творіння. Теплими словами про творчість автора відгукнулась і пані Олександра із Болехова. Педагог розповіла, що в захваті від творчості Володимира Присяжнюка. І, що стало несподіваним сюрпризом цього вечора, запросила зіграти поета на гітарі. Всі присутні інтригуючи чекали, як злинуть перші акорди романсу у його виконанні. Мушу зазначити, неперевершена гра і чудовий спів стали прекрасною родзинкою цього творчого вечора.
Найемоційнішим був виступ Дмитра Веселовського, бо підняв усім настрій і змусив посміхнусь навіть найпохмуріших у залі. Надалі він зупинив свою уваги на актуальних питаннях в сфері поезії. Також пан Дмитро зрозумів, що поет – людина високого творчого рангу, тонкої душі й глибокого мислення.
Саме лірикою, яку також пише автор, він остаточно полонив присутніх у залі. До речі, книга побачила світ у видавництві «Лілея-НВ». Ілюстрації до книги створила відома львівська мисткиня Ірина Токарська, якій ілюструвати доводилось два вірші одночасно – і оригінал, і пародію. А передумову до віршованої збірки написав відомий поет Богдан Томенчук.
Наостанок директор Центральної районної бібліотеки Людмила Фреїв подякувала автору, що він відвідав їхній заклад, залишив чимало позитивних вражень від своєї книги.
Новими текстами, щоправда, не тільки гумористичними, але й ліричними, Володимир Присяжнюк пообіцяв потішити своїх шанувальників згодом. Нові вірші, як зазначив автор, стануть матеріалами для наступної збірки, в якій він планує виступити у дещо іншому амплуа. Опісля презентації Тетяна Матвєєва вирішила познайомити Володимира Присяжнюка з нашим містом, показати та розповісти про цікаві історичні місця. Як признався сам поет, неймовірно радий, вдячний всім, хто його підтримав і буде радий новим друзям з Долини у інтернет мережі.

Тетяна ГОЛОВЧИН, часопис «Свіча»

 

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)