Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Соломія Крушельницька. Голос, який підкорив світ
25.09.2017

Соломія Крушельницька. Голос, який підкорив світ

«Вагнерівська примадонна» ХХ століття, «найпривабливіша Батерфляй», «незабутня Аїда», «найчарівніша Чіо-Чіо-Сан», «єдина в світі Джоконда», «ідеальна Брунгільда», «найпрекрасніша Соломея», «вражаюча Валькірія», «виняткова Лорелея»… Все це – Соломія Крушельницька!
Саме її ім’я співзвучне з найспівучішою пташиною – солов’єм. Її образ став уособленням справжньої жіночої вроди, великого таланту і рідкісної природи голосу. Голосу, що вражав, полонив, бентежив… який, почувши хоч один раз, вже неможливо було забути. Ще за життя вона була визнана найвидатнішою співачкою світу. Її неперевершене сопрано (діапазоном майже в три октави – рідкісне явище у світовому оперному та камерному мистецтві) тріумфально полонило Італію, країни Європи, Південної Америки. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Маттіа Баттістіні,Тітта Руффо, Федір Шаляпін.
145-річчю від дня народження цієї богині співу, жінки-музи, жінки-легенди була присвячена літературно-музична година «Співачка світової слави», що пройшла 24 вересня за участі членів клубу «Золота осінь». Багато цікавого про сценічне та приватне життя великої артистки, про тріумфи на шляху до її мистецьких вершин присутні дізнались із розповіді ведучих Ірини Кульчицької та Валентини Любенко. А ще отримали можливість послухати голос Великої Соломії, записи якого збереглися незважаючи на майже 100-літній вік. Звучали солоспіви, арії з опер у виконанні Соломії Крушельницької та такі дорогі її серцю українські пісні. Мистецькі успіхи відкрили перед співачкою двері всього світу, але вона добре закарбувала собі, що світ належить тому, хто має Батьківщину. Тому кожен свій виступ або вихід на «біс» вона закінчувала українськими піснями.
Завдяки представленим на презентації фотографіям присутні глибше ознайомились із різноманітними оперними ролями співачки, в репертуарі якої було понад 50 головних оперних партій. Хоч у якій ролі виступала Крушельницька – вона ніколи не повторювала себе. Поринаючи у чарівний світ співу та гри, була кожного разу іншою до найдрібніших деталей.
Подив у присутніх викликали запропоновані працівниками рецепти печива від Соломії Крушельницької, взяті із її записника, який зберігається у фондах Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові. Вочевидь, Соломія і в цьому була справжньою мисткинею.
Чудовим доповненням до заходу стала виставка літератури «Легенда оперної сцени» та пам’ятка читачеві «15 найцікавіших фактів із життя Соломії Крушельницької».

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)