Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Літопис Яворини
23.09.2013

Літопис Яворини

20 вересня в літературно-мистецькій залі бібліотеки презентували документально-публіцистичне видання «Свідок повстанської слави» за участю упорядника видання Катерини Олійник – керівника апарату Долинської районної державної адміністрації, депутата районної ради. Участь у презентації взяли також й ті, хто долучився до праці над книгою: Галина Максимів, член НСЖУ; Юрій Долішній, голова Долинської станичної управи ОУН-УПА.
Боже благословення прозвучало від декана УГКЦ отця Івана-Зореслава Котовича, радника Архієпископа і Митрополита Івано-Франківської митрополії отця Вітольда Левицького, пароха УГКЦ Вознесіння Господнього с. Липи отця Василя Бурія.
Ідея написання книги виникла давно, але через низку об’єктивних факторів практично зреалізувалася аж у 2013 році. Видання вийшло з нагоди 25-річчя патріотичної акції вшанування борців за волю і незалежність України, які полягли в нерівній боротьбі з ворогом у жовтні 1944-го (курсанти старшинської школи УПА «Олені») та 1 листопада 1946-го (крайовий провідник ОУН «Захід-Карпати» Ярослав Мельник, псевдо «Роберт» з дружиною та побратимами) в урочищі Глибокому, що біля підніжжя гори Яворини, поблизу села Липа. На більш як 100 сторінках викладені факти історії проведення святкових зустрічей на героїчній Яворині, котрі друкувалися на сторінках регіональних засобів масової інформації. Родзинкою видання, за словами Катерини Олійник, є багаті ілюстровані матеріали та цікаві факти і спогади очевидців УПА, прекрасні відгуки, які залишають патріоти-паломники з сусідніх районів, східних та південних областей України, з близького та далекого зарубіжжя.
Гість заходу, дочка Ярослава Мельника-«Роберта» – Віра Тимчишин-Мельник назвала документально-публіцистичне видання «Свідок повстанської слави» унікальним, бо воно вмістило докладну інформацію про святкування всіх заходів з 1993 року.
У своїх виступах Галина Максимів та директор бібліотеки Людмила Фреїв наголосили, що народна пам’ять – найцінніший скарб для історії України і поповнюють його спогади про людей, котрі боролися за незалежність нашої держави. Це нове документально-публіцистичне видання допоможе бібліотекарям, вчителям, дослідникам історії нашого краю у роботі з виховання молодого покоління на прикладах героїчного подвигу наших дідів і батьків, буде цінне людям, які цікавляться своїм минулим.
Почесний голова районної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Степан Янковський привітав присутніх з виходом цієї книги та назвав видання «ковтком історичної правди», адже саме документографія найповніше розкриває суть та подає чіткі факти без спотворень.
Пісні у виконанні народного фольклорно-етнографічного колективу «Слободяночка» та Марії Попадюк додали присутнім святкового настрою.
Супроводжували презентацію слайд-шоу про відновлений цвинтар, збудовану капличку, віднайдений та поновлений бункер «Роберта», Хресну дорогу та відкриття пам’ятника Ярославові Мельнику-«Роберту» в селі Липа в 2007 році.
Завершилася презентація, яку підготувала і провела завідувачка сектору краєзнавства і національного відродження бібліотеки Ганна Юсип, жвавим обговоренням книги та спілкуванням.
Видання побачило світ за сприяння: Петра Шкутяка – депутата обласної ради; Сергія Плотнікова – голови Долинської районної державної адміністрації, депутата обласної ради; Олександра Криницького – заступника голови – керівника апарату обласної державної адміністрації, депутата районної ради.

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)