Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Літературні клейноди Марії Матіос
16.12.2019

Літературні клейноди Марії Матіос

Марія Матіос – український філолог, поет, прозаїк, публіцист, народознавець. Народний депутат України двох попередніх скликань.
Народилася одна з найпопулярніших сьогодні письменниць Марія Василівна Матіос в с. Розтоки, що на Буковині, 19 грудня 1959 року. Здобула вищу освіту в Чернівецькому університеті. Працювала бібліотекарем університетської бібліотеки. Деякий час керувала Спілкою письменників Чернівецької області, займалась видавничою справою, була одним із засновників науково-літературного «Буковинського журналу». Одне з найунікальніших надбань у її мистецькому доробку – дослідження своєї родини, що сягає корінням углиб понад двох століть.
Критики її називають другою Лесею Українкою, Василем Стефаником у спідниці, порівнюють з Борисом Акуніним, з Габріелем Гарсіа Маркесом, “новим Миколою Гоголем”, а її книги – “ударом і викликом” сучасності. Твори письменниці перекладені сербською, румунською, російською, польською, хорватською, білоруською, азербайджанською, японською, китайською, єврейською мовами. Друкувалися у Канаді, США, Китаї, Хорватії, Росії, Сербії.
15 грудня, з нагоди 60-ліття від дня народження Марії Матіос, на засіданні літературної студії «Слово» під час творчої години «Літературні клейноди» студійці дізналися багато цікавого про життєвий і творчий шлях письменниці, яка є авторкою близько 18 книг прози та 7 поетичних збірок. А також про те, що Марія Матіос є членом НСПУ та Асоціації українських письменників, лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка (2005) за роман «Солодка Даруся». До речі, виставу “Солодка Даруся” у постановці Івано-Франківського театру з аншлагами показали 78 разів, зокрема, на гастролях у Канаді та п’ять – у Києві.
Серед відзнак і нагород: літературна премія («Благовіст», «Коронація слова» та інші), орден княгині Ольги III ступеня – за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм.
Студійці із задоволенням переглянули відеозапис «Обличчя України. Марія Матіос», з якого дізналися про найбільш плідну письменницю, яскраву у поведінці і мові, комунікабельну, щиру, ту, яка вміє слухати. Цікавиться психологією, етнографією, городництвом, квітникарством та кулінарією. Любить книги, зокрема, психологічну прозу Цвейга і Чехова. І, звичайно, пише – поповнюючи новими високохудожніми творами літературні надбання України.
Тепла, хоч і зимова зустріч, зібрала близько двох десятків творчих особистостей, які взяли участь у надзвичайно цікавому заході. Присутні переглянули виставку книг Марії Матіос, читали афоризми та уривки з її книг, насолоджувались її прекрасними віршами.
Друга половина зустрічі розпочалася із знайомства з казками вчителя Романа Юсипа. Звучала поезія Оксани Сподар, Марії Бойчук, Люби Тимчій, Мар’яни Хабер-Дудар, Зоряни Ротай.
Учні 6-Б класу Долинського наукового академічного ліцею «Інтелект» Софія Маринець і Поліна Хомин та учні 8-Б класу Богдана Марчук, Дарина Новак, Яна Кузів, Вікторія Шкредко, Ярослав Кіпчинець, Віталій Мужиловський, багато з яких вперше прийшло на засідання, приємно вразили емоційним читанням своїх творів.
Гарними відгуками про творчість учнів, побажаннями їм успіхів у майбутньому завершили зустріч вчителі Тетяна Сенчак та Оксана Сподар.

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)