Меню


Наша адреса

м. Долина Ів.-Франківської обл.,
пр. Незалежності, 19А,
тел. (03477) 2-81-36,
e-mail: library_dol@yahoo.com


Чекаємо вас

понеділок – п’ятниця
з 10.00 до 18.00 год.
вихідний – субота
неділя – з 10.00 до 17.00
останній четвер місяця –
санітарний день


Офіційна інформація


Інтернет-ресурси Долинщини

Долинська міська рада - офіційний сайт Центр надання адміністративних послуг Долинської міської ради
Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради Краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів
Василіянський монастир на Ясній Горі в Гошеві Карпатський трамвай. Найкращий відпочинок в Карпатах


Відвідування



Актуально

     
Видатні особистості Долинщини Пам'ятаймо всіх поіменно
(герої Долинщини: 2014-…)

Знаменні дати 2024 року
Нові краєзнавчі видання
Наші видання:
 





Архів публікацій


Головна » Новини » Десять років поступу
06.08.2014

Десять років поступу

6 серпня, 10 років тому, відбулася подія, яка, безперечно, увійде в історію нашого району, як відкриття інформаційного «вікна у світ». У Долинській центральній бібліотеці та її Вигодській філії були відкриті Інтернет-центри. Важко переоцінити важливість такої події, адже, як відомо, «хто володіє інформацією, той володіє світом».
Наш поступ став можливим завдяки конкурсній перемозі долинських бібліотекарів у отриманні гранту від Посольства США в Україні, яке з 2001 року реалізовує програму «Інтернет для читачів публічних бібліотек (LEAP)». Долинщина другою в області – після Івано-Франківської ОУНБ імені Івана Франка, отримала такі можливості. Безкоштовні послуги доступу до Інтернету були передбачені для всіх користувачів бібліотек, але особлива увага зосереджена на створенні комфортних умов для людей з особливими потребами.
Перемога стала можливою завдяки фінансовій підтримці районної влади, ЛВУМГ «Прикарпаттрансгаз», інших спонсорів, а також – тісній співпраці з партнерами проекту: Долинським Бізнес-центром (директор, нині міський голова Володимир Гаразд), спеціалістами фірми «Ефіком» (директор Андрій Галич), керівником проекту Тарасом Бернацьким.
Бібліотека отримала фінансування для придбання техніки, програмного забезпечення, оплати послуг провайдера, навчання користувачів, тренінги бібліотечних працівників.
І, ось, хвилююча й радісна подія – 6 серпня 2004 року відбулась урочиста церемонія відкриття центрів, в якій взяли участь другий секретар Посольства США в Україні Роберт Ф. Гоммовун та помічник радника посла з питань преси, освіти та культури Ольга Любінецька.
Життєдіяльність проекту не завершилася лише грантовим фінансуванням. Сьогодні фінансово його підтримує місцева влада.
Проект розвивається. Добрим прикладом цього стало підключення до мережі Інтернет у 2006 році за сприяння Посольства США в Україні Лолинської сільської бібліотеки – першої сільської бібліотеки в Івано-Франківській області, а також перемога в конкурсі оновлення комп’ютерів та програмного забезпечення для успішних Інтернет-центрів LEAP-2010. У 2013 році центральна районна бібліотека отримала грант Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні для створення на базі чинного інтернет-центру системи нових послуг – інформаційно-ресурсного центру для незрячих та осіб з вадами зору. 21 травня 2013 року в Долині ми відкрили перший в області інформаційно-ресурсний центр для незрячих і слабкозорих з промовистою назвою «Світовид».
Ми щиро вдячні директору центру інформаційних ресурсів Посольства США в Україні, віце-президенту УБА, доктору історичних наук Валентині Степанівні Пашковій, яка сприяла і сприяє успішній реалізації бібліотечних проектів з метою розвитку демократичного суспільства в Україні, впровадження сучасних новітніх технологій.
Проект LEAP – це й величезна скарбниця знань, здобутих під час обміну досвідом з колегами на десятках семінарів, тренінгів, конференцій, форумів, зустрічей у різних куточках України. Саме він став базовим для участі бібліотек у конкурсі «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» програми «Бібліоміст», в якому 4 бібліотеки централізованої бібліотечної системи району (районна бібліотека для дітей, Вигодська селищна публічна бібліотека-філія, бібліотеки-філії сіл Княжолуки та Шевченкового) стали переможницями другого раунду конкурсу, а також у проекті нідерландського фонду MATRA, який дозволив ЦРБ стати повноцінним і повністю пристосованим центром для роботи громадян за інтересами і видами їх професійної діяльності та в інших проектах.
Бібліотеки Долинщини впевнено крокують у ногу з часом. Окрім центральної районної бібліотеки та бібліотек-переможниць програми “Бібліоміст”, ще 5 – Долинські міські публічна і дитяча та бібліотеки-філії сіл Лолина, Ракова, Надієва стали широкодоступним та, головне, безкоштовним джерелом доступу до глобальної мережі для жителів району. На часі – підключення до мережі Інтернет бібліотек-філій Яворова, Белейова, Кропивника.
Сьогодні ми висловлюємо слова подяки всім, хто долучається до втілення важливих для бібліотек інноваційних проектів. Надіємось на подальшу співпрацю та успіх у реалізації творчих задумів.

Поділіться своєю думкою

(обов`язково)

(обов`язково)